Fotosinteza artificiala

In jos

Fotosinteza artificiala

Mesaj  Antonoiu Alexandra la data de Lun Feb 21, 2011 6:51 pm

Fotosinteza artificială este un domeniu de cercetare care încearcă să reproducă procesul natural de fotosinteză, de conversie prin lumina soarelui a apei și dioxidului de carbon în hidrați de carbon și oxigen. Uneori, descompunerea apei în hidrogen și oxigen folosind energia solară este de asemenea asociată fotosintezei artificiale. Procesul efectiv care permite semi-reacției fotosintetice globale să aibă loc este foto-oxidarea. Această semi-reacție este esențială pentru separarea moleculelor de apă prin faptul că eliberează hidrogen ion și oxigen ion. Aceșt ioni sunt necesari pentru a reduce dioxidul de carbon într-un combustibil. Cu toate acestea, singura cale cunoscută a face acest lucru este posibil e printr-un catalizator extern, unul care poate reacționa rapid, precum și absorbi fotonii soarelui în mod constant. Obiectivul general din spatele acestei teorii este crearea unei surse de combustibil de tip plantă artificială.

Cercetarea actuală e făcută prin mai multe abordări:

Abordarea prin celule fotoelectrochimice
Modul de abordare prin celule solare fotosensibilizate
Modul de abordare prin NADP+ / NADPH coenzimă

Metode

Celula fotoelectrochimica
Celula solara fotosensibila
Coenzima NADP+/NADPH

Cronologie

1967
Akira Fujishima descoperă efectul Honda Fujishima în dioxid de titan, care poate fi utilizat pentru hidroliza apei.
2000
CSIRO comunicat de presă despre fotosinteza artificială
2003
Laboratorul Național Brookhaven comunicate de presă
2006
SLAC pe celule fotogenerare
2008
Chimistul MIT Daniel Nocera, șeful proiectului MIT Solar Revolution, și colab postdoctoral Mathew Kanan au redus semnificativ costul materialelor necesare pentru scindarea apei in componentele sale, prin înlocuirea platinei costisitoare cu cobalt, fosfat ieftin. Aceasta descoperire poate fi combinată cu activitatea întreprinsă de chimistul Bjorn Winther-Jensen de la Universitatea Monash din Australia în curs de dezvoltare un polimer conductor cost redus cu o suprafață mare și este rezistent la degradare funcțională. Aceste cercetări pot dezvolta pilele de combustibil, care pot furniza lucru util la praguri mai mici de energie de peste un ciclu de viață mai lungă și la costuri mai mici.
2009
Institutul de Cataliza Leibniz raportează complecși ieftini fier-carbonil.
2009
Universitatea din East Anglia, Un electrod de aur acoperită cu straturi de nanoparticule fosfură de indiu pentru celule solare pe bază de hidrogen cu o eficiență de 60%
2010
Mitsubishi este în curs de dezvoltare program propriu de fotosinteză artificial pentru a crea blocuri de sinteza carbon din care pot fi sintetizate rășini, materiale plastice și fibre.


Impact economic

Fotosinteza artificiala este o sursă de combustibil regenerabilă, neutră carbonului, care produce fie hidrogen, fie carbohidrati. Acest lucru o diferentiaza de alte surse populare de energie regenerabile - hidro, solare fotovoltaice, geotermală și eoliană - care produc energie electrică în mod direct, fără combustibil intermediar.

Ca atare, fotosinteza artificială ar putea deveni o sursă foarte importantă de combustibil pentru transport. Spre deosebire de energia biomasei, aceasta nu are nevoie de teren arabil, și deci nu trebuie să concureze cu aprovizionarea cu alimente.

Având în vedere că faza fotoindependentă a fotosintezei fixează dioxid de carbon din atmosferă, fotosinteza artificială poate să furnizeze un mod economic pentru sechestrarea CO2, reducerea cantit de CO2 în atmosferă, și de atenuare astfel efectul acestuia asupra încălzirii globale. Mai exact, reducere netă a emisiilor de CO2 va avea loc atunci când fotosinteză artificial este folosit pentru a produce combustibil pe bază de carbon care este stocat pe termen nelimitat.

Antonoiu Alexandra

Mesaje : 7
Data de înscriere : 09/12/2010
Varsta : 29
Localizare : Braila

Vezi profilul utilizatorului

Sus In jos

Raspuns "Fotosinteza artificiala"

Mesaj  Admin la data de Mier Feb 23, 2011 2:30 pm

Felicitari! Foarte interesant articolul postat! Daca veti gasi mai multe detalii pe aceasta tema, vom putea sa realizam un experiment pentru prezentarea unei lucrari la Sesiunea de comunicari stiintifice studentesti, din luna mai 2011. Succes!
avatar
Admin
Admin

Mesaje : 51
Data de înscriere : 26/11/2010
Varsta : 48
Localizare : Braila

Vezi profilul utilizatorului http://laboratorvirtual.forumz.ro

Sus In jos

Sus


 
Permisiunile acestui forum:
Nu puteti raspunde la subiectele acestui forum