Aproape 10% din fluturii din Europa sunt pe cale de dispariţie

In jos

Aproape 10% din fluturii din Europa sunt pe cale de dispariţie

Mesaj  Antonoiu Alexandra la data de Joi Mar 17, 2011 4:03 pm

Insectele sunt afectate de pierderea habitatului cu iarbă, din cauza intensificării agriculturii şi urbanizării.
Sute de fluturi, cărăbuşi şi libelule sunt pe cale de dispariţie în întreaga Europa, cu aproape o treime din cele 435 de specii de fluturi în declin, avertizează oamenii de ştiinţă.
Pierderea habitatului cauzată de agricultura intensă, schimbările climatice, incendiile forestiere şi extinderii turismului ameninţă cu extincţia 14% din libelule, 11% din cărăbuşi şi 9% din fluturii din Europa, potrivit raportului Listei Roşii europene, pentru Comisia Europeană.

“Când se vorbeşte despre specii ameninţate, oamenii tind să se gândească la animale mai mari, mai carismatice, precum panda sau tigrii, dar nu trebuie să uităm că şi speciile mici ale planetei sunt extrem de importante”, a declarat Jane Smart de la Uniunea Internaţională pentru Conservarea Naturii (IUCN), grupul care realizează Lista Roşie.

“Fluturii, de exemplu, au rol cheie precum polenizatori în ecosistemele unde trăiesc”, subliniază Smart.

Cele mai multe dintre speciile ameninţate trăiesc în sudul Europei unde verile din ce în ce mai călduroase şi uscate, combinate cu irigarea şi extracţia apei cauzează dispariţia zonelor umede.

Fluturele alb de Madeira este critic ameninţat cu dispariţia, potrivit Listei Roşii, care a revizuit statusul a 6.000 de specii europene incluzând mamifere, reptile şi plante. Dar acest fluture ar putea să fi dispărut deja, întrucât nu a mai fost văzut în Madeira de peste 20 de ani.

Fluturele galben de Dunăre este şi el ameninţat cu dispariţia. Doar 4% dintre speciile de fluturi europeni, dintre care 142 unice în lume, sunt în creştere ca număr.

Antonoiu Alexandra

Mesaje : 7
Data de înscriere : 09/12/2010
Varsta : 29
Localizare : Braila

Vezi profilul utilizatorului

Sus In jos

Sus


 
Permisiunile acestui forum:
Nu puteti raspunde la subiectele acestui forum