Cultura de lucerna

In jos

Cultura de lucerna

Mesaj  Bolocan Luminita la data de Joi Iun 02, 2011 7:24 pm

Cultura de lucerna

Lucerna (Medicago sativa)este una dintre cele mai valoroase culturi plante furajere datorita productiei mari de masa verde sau fan si calitatii superioare a furajului. Contine vitamina A (vitamina cresterii), vitamina C (antiscorbutica), D (antirahitica), si K (antihemoragica), vitamine indispensabile pentru animalele tinere.

Nutretul verde de lucerna contine 0,555% Ca, 0,056% P, 0,375% K, 0,77% Mg si 0,077 S iar fanul de lucerna contine 0,806 % Ca, 0,182 % P, 1,235 % K, O,22 % Mg si 0,205 % S. Aceste saruri arata marea importanta a lucernei in cresterea vacilor cu lapte.

Lucerna traieste 7-8 ani dar in cultura se mentine 4-5 ani. Lucerna rezista foarte bine la temperaturi scazute de -25 grade C si la seceta. Are nevoie de soluri fertile, profunde, si cu panza freatica la o adancime mai mare de 2-3 m.

Zonele cele mai favorabile sunt Campia de vest, centrul Munteniei si Olteniei, centrul, nord-vestul Moldovei.

Tehnologia culturii de lucerna

Planta premergătoare:
• Foarte bune plante premergatoare sunt plantele anuale furajere si porumbul;
• Buna planta prenergatoare este floarea soarelui;
• Medie planta premergatoare este soia timpurie;
• Nu se recomandă sa se samene dupa prăşitoarele târzii.

Aratul:
• Pentru semănatul de primăvară aratul se executa la 22-25cm;
• Pentru semănat de toamnă aratul se executa la 20-22cm.

Pregătirea teren:
• Atat pentru semanatul de toamna cat si pentru semanatul de primavara pregatirea terenului se efectuaeaza prin una doua treceri cu graba cu discuri.

Pregătirea patului germinativ
• Patul germinativ se pregăteşte printr-o singură trecere cu combinatorul în preziua semănatului urmat de tăvălugit.
Fertilizarea de bază
• Fertilizarea de bază cu azot se recomandă a fi făcută cu ½ din doza sub formă amidică (uree) sau sub formă amoniacală (complexe) iar restul se aplică cu ocazia lucrărilor de intreţinere.
• Fosforul se aplică sub formă de complexe bogate în fosfor de tipul 22-22-0, 23-23-0, 13-32-0, 9-24-24) sub arătură sau la pregătit teren prin incorporare cu discul.

Sămânţa şi semănatul
• Soiuri de lucernă recomandate pentru sunt: Sitel; Derby; Verko; Triunf; Selena; Topaz.
• Tratarea seminţelor:Carbodan 35 ST(28l/t), Carbofuran 350 (28l/t)
• Epoca de semănat: va trebui să ţină cont de rezerva de apă din sol, de presiunea bolilor şi dăunătorilor, de presiunea buruienilor şi de soiul utilizat. Perioda optimă de semănat este primăvara foarte timpuriu până în 15 martie, iar toamna între 15-25 august.
• Densitatea se stabileşte în funcţie de potenţialul biologic al soiului, indicii de calitate a seminţei şi starea fitosanitară a acestora, de epoca de semănat, de calitatea patului germinativ, şi de presiunea bolilor la densităţi mărite.
o Număr de boabe la mp 1000
o Puritatea minimă 98%
o Germinaţia minimă 85%
o Greutatea a 1000 boabe: 1,8-2,1g
o Cantitate de sămânţă la hectar: 20-22 kg
o Cantitatea = (nr. boabe germ. X greutate 1000boabe) / (puritate x germinaţie)
• Adâncimea de semănat 1,5 (primăvara) - 2,5cm (toamna)
• Tavalugitul semanaturii. Concomitent cu semanatul sau dupa semanat se recomanda o tavalugire usoara

Combatere bolilor la lucernă timpul vegetaţiei: (nu se execută tratamente în vegetaţie)

Combatere dăunători:
• În cazul unor atacuri puternice de larvă de gărgăriţe sau de omizi defoliatoare masa vegetală se va recolta cît mai repede posibil35(0,1-0,3%); Victenon (0,4-1l/ha).
• Pentru combaterea rozătoarelor din cîmp se poate utiliza produsul Baraki.

Combatere buruieni:
• Se vor efectua tratamente chimice în momentele optime de aplicare cu unul dintre următoarele erbicide:
o La pregătit teren: Dizocab, Eradicane (6-7l/ha); Alirox (9-10l/ha)
o Pe vegetaţie când lucerna are 2-3 lăstari (buruieni monocotiledonate): Fusilade forte, Targa super, Galant super (1-1,5l/ha), Agil (1l/ha)
o Pe vegetatie în faza 3-5 frunze trifoliate (buruieni dicotiledonate): Pivot (0,5-0,75l/ha); Basagran (1,5-2l/ha)

Fertilizare fazială:
• Nutritiv 20:20:20 (aport de N20%, P20%, K20%+microel.) – 2,5 l/ha
• Nutrileaf (aport de N20%, P20%, K20%+ Mg.)-2,5l/ha
• Nitrofoska (aport de N20%, P19%, K19%+ Mg, B, Cu, Fe, Mn, Mb, Zn) – 2-5l/ha
• Folifag (aport de N72%, P25%, K38%+microelemente, procaină, vit. B1, fenolftaleină)-1,5-2,5l/ha.
• Fertitell (aport de N, P, K+microelemente)- 1,5-2,5l/ha
• Biofert (foliar) –2-4l/ha.


Recoltarea:
• Recoltarea se face intre începutul şi mijlocul fazei de inflorire a plantelor când producţia este maximă.
• În ani următori coasa se realizează la imbobocire iar coasele doi şi trei cind 30% din plante au înflorit.

Producția:

Productii mari de lucerna se produc, pe soluri profunde, cu o buna drenare si bine aprovizionate cu elemente nutritive si apa. Sub aspect termic lucerna prefera zonele cu ierni in care temperatura minima a aerului nu coboara sub -25°C.
Zona cea mai favorabila este cea a cernoziomurilor situate in Campia Dunarii, Dobrogea, sudul si vestul Moldovei, centrul Campiei Transilvaniei, centrul si estul Campiei de Vest, unde temperatura medie anuala este de 10,0-11,5°C iar precipitatiile medii anuale sunt de 500-600 mm.
Sunt considerate premergatoare foarte bune cerealele de toamna si de primavara si plantele furajere anuale care elibereaza terenul pe parcursul verii. Sunt bune premergatoare si prasitoarele ce elibereaza terenul pana la mijlocul toamnei, respectiv hibrizii timpurii de porumb, cartofii timpurii, floarea-soarelui, sfecla de zahar si furajera.
Trebuie mentionat faptul ca dupa destelenirea lucernei raman in sol cantitati de azot simbiotic direct proportionale cu productia de masa verde produsa pe parcursul ciclului de cultură, cunoscand ca 5 tone de masa verde produc 30 kg de azot simbiotic din care o patrime este azot simbiotic remanent. Inocularea semintei de lucerna cu tulpini ameliorate de Rhizobium meliloti este necesara doar pe solurile acide remanente.
Aratura este obligatorie numai cand semanatul lucernei se face primavara; este de dorit ca pe parcursul toamnei aratura sa fie discuita (dupa caderea unor ploi mai mari de 20 mm), urmand ca la desprimavarare solul sa se lucreze de preferinta cu grapa cu colti (prevazuta in spate cu bara metalica) sau cu combinatorul.
Cand semanatul lucernei se face la inceputul toamnei pregatirea solului se poate face in exclusivitate prin lucrari superficiale cu grapa cu discuri (2-3 treceri), ultima lucrare facandu-se in agregat cu tavalugul.
In tehnologia traditionala semanatul se face la desprimavarare, in prima jumatate a lunii martie in sudul tarii si in a doua jumatate a lunii martie sau inceputul lunii aprilie in restul zonelor de cultura a lucernei. Norma de samanta indicata este de 20-22 kg/ha si este conditionata in masura mare de calitatea patului germinativ si de umiditatea solului la semanat. Lucerna poate fi semanata in amestec cu trifoi de Alexandria (18-20 kg/ha lucerna si 4-6 kg/ha trifoi de Alexandria) situatie in care, in anul l de vegetatie productiile sunt mai mari comparativ cu lucerna semanata in cultura pura, in conditiile renuntarii la folosirea erbicidelor.


Lucerna se poate semana si la inceputul toamnei in intervalul 25 august - 10 septembrie in zonele irigate din sudul tarii si mai devreme cu 10-15 zile in zonele colinare relativ umede. In acest caz este necesar ca norma de samanta sa se majoreze cu 10-15 % fata de cea indicata in cazul insamantarii in primavara.
Lucerna poate fi semanata in amestec cu golomat, raportul optim este constituit din 17-18 kg lucerna / ha si 6-7 kg golomat/ha. La acest amestec se poate adauga si o cantitate de 3 kg/ha raigras hibrid.
In tehnologia intensiva, o modalitate de semanat la lucerna este semanatul acesteia in cultura ascunsa de mei. Epoca de semanat este la sfarsitul lunii iulie, iar norma de samanta in acest amestec este de 20 kg lucerna/ha si 10-15 kg mei /ha.
Adancimea de incorporare a semintei in sol este la 2,5-3,0 cm.
In general este indicat ca dupa semanatorile de paioase, sa se monteze tavalugi mici, pentru a pune samanta mai bine in contact cu solul umed, avand loc astfel o rasarire mai uniforma.

Depozitarea :
• Se vor executa lucrări de depozitare a fânului recoltat în fânare bine protejate şi aerisite pentru a nu se deprecia.

Bolocan Luminita

Mesaje : 10
Data de înscriere : 25/01/2011

Vezi profilul utilizatorului

Sus In jos

Sus


 
Permisiunile acestui forum:
Nu puteti raspunde la subiectele acestui forum